L’oftalmologia ofereix el diagnòstic i el tractament dels trastorns oculars de totes les seves estructures (les més externes com les parpelles i la còrnia, i les més internes com el cristal·lí i la retina). Algunes de les patologies habituals inclouen:

Alteracions de les parpelles

  • Entropion i ectropion: Procés patològic on la parpella es doblega cap a dins i entra en contacte amb la còrnia (capa més externa de l’ull) o cap a fora deixant al descobert gran part del globus ocular, deixant-lo exposat a factors externs irritants i a possibles infeccions. L ‘entropion provoca una irritació constant, dolor, conjuntivitis i inclús pot arribar a generar úlceres corneals.

  • Conjuntivitis: Procés inflamatori – infecciós de la conjuntiva que provoca un envermelliment d’un o dels dos ulls.

Afectacions de la còrnia

  • Queratoconjuntivitis seca (ull sec): Patologia més freqüents de la còrnia i la conjuntiva, que està produïda per una inadequada producció de la llàgrima per part de les glàndules lacrimals. Les causes poden ser vàries on s’inclou la destrucció pel mateix organisme d’aquestes glàndules, una pèrdua de la seva innervació, administració de fàrmacs, infeccions o traumes. L’èxit del tractament depèn del diagnòstic precoç i evitar que evolucioni cap a una ceguera definitiva.

  • Úlceres corneals: Patologia molt habitual en oftalmologia i normalment causada per infeccions, agents traumàtics, càustics o associada a queratoconjuntivitis seca. Necessita un tractament ràpid i intens per evitar que l’úlcera evolucioni i pugui a arribar a perforar la còrnia.

Glaucoma

Patologia on es dóna un augment de la pressió intraocular. Hi ha moltes afectacions que poden conduir a un glaucoma i és una de les causes més freqüents de ceguera irreversible en gossos adults. Els signes clínics oculars més freqüents inclouen dolor agut i envermelliment de l’ull, que en la seva etapa inicial la podem confondre amb una simple conjuntivitis. És una alteració ocular que cal tractar amb urgència.

Cataractes

Malaltia ocular que consisteix en l’opacificació del cristal·lí, que depenent de la zona afectada, hi haurà una pèrdua major o menor de visibilitat. El tipus més comú de cataracta és la cataracta senil, la qual és més comuna a mesura que augmenta l’edat del pacient. També es poden adquirir una per altres causes com poden ser traumatismes, alteracions metabòliques (diabetis mellitus) o causes congènites (presents des del naixement).

Per l’estudi de totes les estructures es necessiten instruments i equipament específics. Per tant, comptem amb la col·laboració d’un servei extern d’oftalmologia que es desplaça al centre amb l’equipament necessari per a poder realitzar, entre altres:

  • Examen ocular complet: Biomicroscòpia, tonometria, Test de Schirmer, colorants vitals, citologia, oftalmoscòpia directa i indirecta, etc.

  • Tractament mèdic, quirúrgic de la còrnia i el glaucoma.

  • Cirurgia reconstructora de parpelles.

  • Evisceracions i pròtesis oculars.


Galeria d’imatges

Oftalmologia