Arribades aquestes dates molts de vosaltres, amants de la muntanya, aprofiteu els caps de setmana per a fer sortides a la neu, i perquè no anar acompanyats dels nostres amics peluts.  Aquests dies molts ens heu demanat consells i, sí que és important tenir en compte algunes mesures però, com també nosaltres, els gossos poden gaudir de la neu.

Un dels punts més importants és la protecció d’algunes zones molt sensibles que es trobaran en contacte continu amb la neu, com són els coixinets i la trufa. El gel i la neu poden provocar irritació, cremades i ferides en aquestes zones, i per tant, és molt important la prevenció. L’ús de cremes protectores hidratants que reforcin la textura dels coixinets i que proporcionin una correcta elasticitat dels teixits és essencial. Al mercat hi ha molts productes, cremes amb substàncies hidratants, cicatritzants i de vegades fins i tot antiinflamatòries i antibiòtiques. Us aconsellem que les que continguin antibiòtics i cortisona o altres antiinflamatoris no les useu sense prescripció veterinària, ja que l’ús d’antibiòtics sense control, afavoreix l’aparició de resistències antibiòtiques. L’ús d’aquests productes és ideal realitzar-ho uns dies abans de l’excursió i després de l’activitat.

L’aplicació de cremes, comporta molts beneficis, ja que ajuda a la prevenció d’aparició de ferides, abrasions i altres lesions plantars i durant l’aplicació, amb un suau massatge, ajudarà a relaxar a l’animal i reforçar el nostre vincle amb ells.

La resistència dels coixinets plantars depèn de cada gos, però en aquells amb molta sensibilitat es poden utilitzar sabates protectores. Per a la neu van millor les botes de niló per evitar cremades pel contacte directe amb el gel i per superfícies rocoses, botes amb sola de cautxú per evitar el desgast. Si el gos no està acostumat a portar sabates, és molt important habituar-lo a elles unes setmanes abans.

Durant l’excursió, també és important anar revisant les seves potes tenint especial cura a evitar que s’enganxin boletes de neu que poden acabar congelades entre els seus dits i provocar lesions. Un cop finalitzada l’excursió caldrà assegurar-se que el vostre animal no té ferides, ni coixeja. Cal repassar molt bé els peus (entre dits i coixinets), les orelles, i mantenir aquestes zones i el pelatge sec. La humitat retinguda pot ser perjudicial.

Un altre punt molt important és la protecció del fred. No tots els gossos estan adaptats per igual i la possibilitat d’hipotèrmia depèn molt de la mida del gos, l’edat i el tipus de pèl. Coneixent les característiques del vostre gos sabrem si necessita o no la utilització d’un abric. Els ideals són els impermeables amb interior de folre polar.

A l’hivern, els gossos que passen molt de temps a l’exterior o que realitzen activitat física a la neu han de ser alimentats amb una dieta més energètica, ja que la producció de calor requereix una aportació extra. Hi ha dues opcions: canviar la seva dieta o aportar-li un suplement nutritiu en les dates de més activitat o més exposició al fred. També cal tenir en compte que la radiació solar és més intensa en presència de neu. Per tant, serà recomanable aplicar cremes protectores a zones com la trufa o els pavellons de les orelles.

Tenint en compte tots aquests consells, us animem a compartir l’experiència de la neu amb els vostres peluts!

La neu i els animals
Etiquetat a: