Dins dels riscos més comuns relacionats amb la tinença de rèptils està la salmonel·losi. La salmonel·losi és una malaltia causada pel bacteri de la Salmonel·la, la qual pot causar des de diarrea, nàusees i dolor abdominal en persones adultes sanes fins a infeccions més greus com la meningitis en persones immuno compromeses, dones embarassades, gent d’avançada edat i nens.

Tot i que l’origen més comú de la infecció sol estar relacionat amb una incorrecta higiene alimentària (ous, carn de pollastre o porc,..), les mascotes també poden ser portadores de Salmonel·la. Gats i gossos no queden exemptes, però els rèptils i amfibis són els que tenen una major incidència de transmetre aquest bacteri (un 90% dels rèptils són naturalment portadors). Els rèptils però, portaran el bacteri al seu tracte gastrointestinal i no desenvoluparan malaltia, per la qual cosa no serem capaços de detectar si la nostra mascota entra dins d’aquest 90% o no. Per aquesta raó, es recomana a tot propietari de rèptils (des de tortugues terrestres, d’aigua, serps, camaleons, iguanes, geckos,...) així com d’amfibis, que segueixin unes normes d’higiene estrictes a l’hora de relacionar-se amb la seva mascota així com durant les tasques de neteja i manteniment de les instal·lacions.

Algunes recomanacions bàsiques són les següents:
• Evitar mascotes rèptils per a nens menors de 5 anys, dones embarassades, gent d’avançada edat i persones amb un sistema immunitari compromès per qualsevol raó.
• Evitar mostres d’afecte com petons amb la nostra mascota, així com respectar una distància entre l’animal i la nostra cara, ja que la via d’infecció principal és la ingesta del bacteri.
• Netejar les mans (inclòs ungles) amb aigua i sabó cada vegada que es manipuli l’animal i que es toquin o netegin els seus objectes i la mateixa instal·lació.
• Evitar la cuina com a lloc per a netejar els objectes i la mateixa instal·lació de l’animal.
• Tot l’instrumental (fregalls, escovillons, draps,...) que es facin servir per a netejar la instal·lació de l’animal, així com la pica que s’ha fet servir per netejar, s’han de desinfectar amb lleixiu cada vegada abans del seu ús normal.
• És recomanable emprar guants d’un sol ús per enretirar les restes de femtes específicament.

I ara que ja ho saps, li faràs un altre petó a la teva mascota?

Tu també li dons petons a la teva tortuga? La salmonel·losi i els rèptils.
Etiquetat a: